Bart Van Renterghem

De Drie Ridders

Bart Van Renterghem:

Jong Keukengeweld-chef Bart Van Renterghem en zijn vrouw verdienden allebei hun culinaire sporen in Hotelschool ‘Ter Duinen’ en meerdere sterrenzaken. Nu runnen ze met succes hun eigen droom: De Drie Ridders. De omgeving en geschiedenis van Gijverinkhove biedt hen alle nodige inspiratie om hun gasten te verrassen met een verfijnd menu en verbluffende wijnen.

#West-Vlaanderen

11 Vragen voor Bart Van Renterghem

1. Het Dna van De Drie Ridders

Het DNA van De Drie ridders is ongetwijfeld onze locatie. Een echt dorpscafé die het karakter en de charme heeft behouden is nu ons restaurant. Emily en ik doen alles samen in De Drie Ridders. Emily neemt de verantwoordelijk op voor de zaal, ik voor de keuken. We kozen er bewust voor om ons restaurant kleinschalig te houden zonder personeel waardoor we een heel persoonlijke beleving kunnen bieden. De sfeer van vroeger in het dorpscafé is zeker nog aanwezig. We werken met één seizoensgebonden zesgangenmenu, waarbij we zoveel mogelijk met lokale producten werken..

2. Wat was je eerste kookervaring?

Dat is al zo lang geleden dat ik het me niet meer kan herinneren. Ik ben opgegroeid tussen lekker eten. Mijn ouders hadden een traiteurszaak: papa maakte alles vers en mama verkocht. Koken is er met de paplepel ingegoten. Ik stond al heel jong mee te helpen in de keuken of bestellingen rond te dragen.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Ik denk dat dat eigenlijk altijd voorbestemd is geweest. Zodra ik de keuze kon maken, ging ik naar de hotelschool. Met de steun van mijn beide ouders.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Alain Passard vind ik een fantastische chef met een prachtige filosofie. De manier hoe hij en zijn team tijd en ruimte nemen om het beste uit een product te halen vind ik heel inspirerend.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Een echte Breughelmaltijd.

6. Eén goede raad voor beginners?

Durf te springen.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Elk klassiek gerecht draagt een geschiedenis en een verhaal mee. Het ene lust ik al wat liever dan het andere, maar overroepen zou ik er geen enkel noemen.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Online bestellingen.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Een nieuw gerecht bedenken gebeurt altijd heel spontaan. Het lukt het best als ik veel voldoening heb gehaald uit iets. Vaak komt de inspiratie uit invloeden of prikkels die niets te maken hebben met eten.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Ik ben allergisch aan vis, dus ik ben minder geneigd veel visgerechten in de menu te verwerken. Enkele jaren geleden kon ik wel vis eten, dus ik herinner me de ervaring. Dat helpt me visgerechten toch op niveau te kunnen brengen.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Het liefst van al wil ik dit verhaal voortzetten en samen met ons twee stap voor stap verder blijven groeien.

De favorieten van Bart Van Renterghem

Keukengeur? Vadouvan, bekend als een soort Franse curry op basis van geroosterde ui. Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt. De geur dat dat geeft als het in de oven zit… heerlijk!

Favoriet kruid? Paardenbloem vind ik heel interessant. Niet alleen de bloem is interessant voor bereidingen, maar ook de wortel.

Favoriet gastronomisch land? Moeilijk om te kiezen. Noord-Afrika vind ik heel interessant, maar ik hou ook van de Italiaanse, Franse of de Turkse keuken. De Aziatische keuken kan ik ook appreciëren. Ook al zal ik in onze eigen keuken niet zo snel Aziatische invloeden gebruiken.

Cocktail of sterkedrank? Picon vin blanc.

Leuze/motto/spreuk/citaat ‘Tijd brengt raad’ en ‘Morgen begint vandaag’.

Kookmuziek: Ik kook het liefst met muziek op. Wat dan juist? Dat varieert van moment op moment.

Restaurant

De Drie Ridders

De Drie Ridders: Op het menu

Menu van de chef


Driegangenmenu

Inclusief aangepaste dranken & water


69 euro

(wij kunnen helaas geen rekening houden met veganistische wensen of lactose-intolerantie)

Top