Jakub Blogowski
Soixante
Jakub Blogowski:
Jong Keukengeweld-chef Jakub Blogowski kookt vol overgave in de keuken van restaurant Soixante in Berchem. De oprechte hartelijkheid, uitstekende service en fabelachtige gerechten gemaakt van lokale ingrediënten beloonde Geult&Millau met een mooie 13,5 op 20.

11 Vragen voor Jakub Blogowski
1. Het Dna van Soixante
In Soixante werken we met voornamelijk lokale ingrediënten. Die halen we nog geen 15 kilometer van Antwerpen, in Ranst bij biologische boeren. Lokaal is de standaard. Maar verwacht geen puur Belgische keuken. Mijn Poolse roots schemeren ook in het menu door. Zo is de signature dish ‘pierogi’, de Poolse versie van dumplings. Laat je bij ons verrassen door de mooie mix die we brengen.
2. Wat was je eerste kookervaring?
Dat was toen ik nog een kind was, in de keuken met mama. Zij is een goede kok. Ik hield er al heel snel van om haar te helpen.
3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Zoals elke jongen wilde ik eerst natuurlijk brandweerman worden. Maar nét daarna kwam hete idee om kok te worden. Ik weet niet meer wanneer ik het besliste, maar ik was nog jong.
4. Wie is je grote inspiratiebron?
Ik vond mijn mentor tijdens mijn deelname aan de Poolse editie van Top Chef. Mikey Seferynski is voor mij een grote inspiratiebron. Heel wat van mijn culinaire ideeën zijn gebaseerd op zijn recepten. Ik hou overigens alles in de sector in de gaten. Ik volg heel wat chef, ook uit België. Willem Hiele is ook iemand die ik heel inspirerend vind.
5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
Brood met boter. Lekker, vers brood is nooit saai en altijd lekker.
6. Eén goede raad voor beginners?
Ga iets anders doen! (lacht)
7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?
Ik vind gerechten nooit overroepen, maar de prijzen van sommige gerechten zijn wel serieus overdreven.
8. Wat is de vervelendste keukenklus?
Erwten doppen. Dat is echt vervelend.
9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Die zijn vooral heel spontaan. Voor mij draait alles altijd om het seizoen. Ik interpreteer graag Belgische klassiekers op mijn eigen manier. Daarnaast heb ik ook Poolse roots en ben ik daar graag creatief mee. Geloof me, inspiratie genoeg!
10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?
Ik ben niet bang om dingen te proberen, integendeel. Ik test constant nieuwe dingen uit en stap graag uit mijn comfortzone. Ik vind het verfrissend om nieuwe dingen te leren.
11. Hoe ziet je toekomst eruit?
Alles draait bij mij momenteel om Soixante. Ik wil het team sterk blijven uitbouwen en verder doen zoals we bezig zijn. Als dat lukt, ben ik een gelukkige man.
De favorieten van Jakub Blogowski
Keukengeur? Gebakken knoflook en ui.
Favoriet kruid? Basilicum.
Favoriet gastronomisch land? Mijn kookstijl is gebaseerd op de Franse keuken, maar toch ga ik hier voor Italië. Waarom? Ik hou van de eenvoud van de Italiaanse keuken. En de pizza, pasta en focaccia. Onweerstaanbaar.
Cocktail of sterkedrank? Boulevardier, een cocktail die erg lijkt op negroni. (Maar de gin wordt vervangen door bourbon)
Leuze/motto/spreuk/citaat Keep testing.
Kookmuziek: Ik kook altijd met muziek op. Liefst een mix van 80’s en 90’s.

Restaurant Soixante
Guldenvliesstraat 60
2600 Antwerpen
België