Nicolas Mylle

Eyckerhof

Nicolas Mylle:

In september vorig jaar namen Jong Keukengeweld-chef Nicolas Mylle en zijn partner Charlotte Debecker de fakkel over in Restaurant Eyckerhof. Samen zetten zij de rijke traditie van Eyckerhof verder, met respect voor het verleden en een frisse blik op de toekomst.

#Antwerpen

11 Vragen voor Nicolas Mylle

1. Het DNA van Eyckerhof?

Mijn schoonouders runden Restaurant Eyckerhof 35 jaar. Dertig jaar lang hadden ze ook een Michelinster. Sinds wij de zaak overnamen, raakten we niet aan de huisstijl. We brengen een lekkere Franse keuken met uitmuntende, seizoensgebonden producten. Stap voor stap proberen we onze jongere visie toe te voegen, zonder aan de essentie te raken.

2. Je eerste kookervaring?

Met mijn mammie, mijn grootmoeder, aan het fornuis. Zij bakte pannenkoeken en wafels met mij. Dat was mijn eerste kennismaking met de keuken.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Toen ik naar het middelbaar ging, wilde ik dolgraag naar de hotelschool. Maar thuis zagen ze dat niet zitten. Mijn ouders vonden het een harde stiel en dachten dat ik, als sterke student, beter voor iets anders kon kiezen. Alleen: als je niet gemotiveerd bent, dan verslapt je inzet vanzelf. Uiteindelijk kreeg ik toch groen licht en kon ik eindelijk starten aan de hotelschool.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Ik heb het geluk gehad dat ik voor mijn voorbeelden heb mogen werken én van hen leren. Zo stak ik heel veel op van onder andere Peter Goossens en mijn schoonvader Ferdy.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Planète van slagerij Mylle, een specialiteit van mijn vader. Een heerlijk stukje vlees dat ik al eet sinds ik tanden heb. We serveren het ook vaak in het restaurant.

6. Eén goede raad voor beginners?

Werk in het weekend. Ik zie tegenwoordig vaak stagairs binnenkomen die er niet over denken om in het weekend te werken. Dat heb ik altijd wel gedaan en daar ben ik blij om. Op school leer je een mooie basis. Maar probleemoplossend denken en dieper gaan, dat leer je alleen in de praktijk.

7. Meest overroepen klassieke gerecht?

Een klassiek gerecht dat op niveau wordt gebracht is altijd fantastisch. Klassiekers ‘moderniseren’ is echter niet aan mij besteed. Een klassieker hoor je klassiek te brengen.

8. Vervelendste keukenklus?

Langoustines pellen. Je duimen liggen ervan open en gaan ontsteken, verschrikkelijk.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Een nieuw menu creëren, dat is minder magisch dan het klinkt. Ik zet me neer en begin te schrijven tot het nieuwe menu op papier staat. We gaan vaak uit eten en daar doe ik natuurlijk heel wat inspiratie op. Maar het is belangrijk om daar dan je eigen ding mee te doen. Inspireren mag, maar kopiëren niet.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Varkenswangetjes. Tot nu toe stond het nog niet op de kaart, maar we zijn wel van plan dat deze winter voor het eerst te proberen.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

We zijn nog maar net begonnen en zijn heel gemotiveerd om verder te groeien. We willen graag verder werken op wat bestond en daar ook onze eigen touch aan geven. Mijn eerste ambitie? Mensen zin soms wat conservatief en houden niet van verandering. Het cliënteel dat we hierdoor dreigen te verliezen wil ik aan boord proberen houden.

De favorieten van Nicolas Mylle

Keukengeur? Een versgebakken brioche, net uit de oven. Of de geur van bruisende boter wanneer we in de winter fazant bakken. Die boter vormt de basis voor onze saus. En dan dat moment vlak voor het flamberen met cognac: een geur om van te genieten.

Favoriet kruid? Een moeilijke. Ik ga voor tijm omdat je daar diverse varianten in hebt waar je mee kunt spelen.

Favoriet gastronomisch land? Laten we het niet te ver gaan zoeken: België. Er is te weinig chauvinisme in ons land op het vlak van gastronomie. Wij hebben heel wat toprestaurants en werken met uitstekende producten. De gastronomie van België en Frankrijk staan bij mij zonder twijfel op 1.

Cocktail of sterkedrank? Dark ‘n Stormy.

Leuze/motto/spreuk/citaat ‘On ne peut pas faire de bonne cuisine sans bons vins’, een citaat van Bocuse.

Kookmuziek: Will Tura. Samen met de suiker, bloem en pannenkoeken is zijn muziek er met de paplepel ingegoten. Hier staan vaak Vlaamse en Franse chansons op.

Restaurant

Eyckerhof

Spuistraat 21

2880 Bornem

België

Eyckerhof: Op het menu

Menu van de chef


Driegangenmenu

Inclusief aangepaste dranken & water



69 euro

Top