Sam Filippusson

Marina

Sam Filippusson:

Jong Keukengeweld-chef Sam Filippusson roert vol enthousiasme in de potten bij Ristorante Marina in Oostende. Zowel op culinair vlak als met de uitmuntende service wordt de Italiaanse traditie hier al sinds 1973 in ere gehouden.

#West-Vlaanderen

11 Vragen voor Sam Filippusson

1. Het Dna van Marina

Ristorante Marina vind je in de prachtige setting van de Oostendse Oosteroever. À la carte kun je hier heel traditioneel Italiaans eten. Met onze vier- en vijfgangenmenu zoeken we de grens op tussen nieuwe trends en traditionele Italiaanse keuken.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Geen clichéverhaal bij mij van mijn oma die een cake met me bakte toen ik drie jaar was. Mijn eerste echte kookervaring deed ik op in de kokschool. Al had ik de periode voordien misschien wel al eens geholpen met groentjes snijden voor de spaghettisaus.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Het was mijn eerste praktijkervaring, tijdens een stage of weekendwerk, dat ik besefte dat ik écht kok wilde worden.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Jean-François Piège, een Franse chef, nam op vrij jonge leeftijd het driesterrenrestaurant van Alain Ducasse over. Dat hij dat durfde en kon vind ik enorm inspirerend. Wat hij in zijn keuken doet, klasse!

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Macaroni met kaas.

6. Eén goede raad voor beginners?

Niet bang zijn en gewoon doen.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Kreeft belle-vue. Dat snap ik echt niet. Maar ik ben sowieso al geen liefhebber van kreeft.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Repetitief werk vind ik vervelend. 28 kg zeekat kuisen.. Echt plezier vind ik daar niet in.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Veel gebeurt in het hoofd. Pas als een menu voor 90 % klaar zit, ga ik er ook echt mee op het bord aan de slag. Dan is het vooral een kwestie van verder finetunen en zorgen dat alles helemaal klopt.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Een dessert met witte truffel. Niet omdat ik het niet durf, maar omdat het echt niet gemakkelijk is. Maar in de toekomst komt dat zeker wel eens op de kaart!

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik hoop op lange termijn te kunnen blijven doen wat we nu doen. Dat ik er binnen enkele jaren nog evenveel van geniet. En dat de horeca een mooie heropleving kent.

De favorieten van Sam Filippusson

Keukengeur? Rozemarijn

Favoriet kruid? Ik gebruik heel graag dragon.

Favoriet gastronomisch land? Italië. Ik hou van de Italiaanse traditionele gerechten. In tegenstelling tot bij vele andere keukens, heb je vaak maar twee of drie ingrediënten nodig om iets lekkers te maken.

Cocktail of sterkedrank? Aperol, altijd lekker.

Leuze/motto/spreuk/citaat Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Kookmuziek: Tijdens het koken hoeft muziek niet echt voor mij, al staat de radio wel aan. Als er dan eens een dom hitje op de radio speelt, ben ik wel altijd de eerste die staat mee te zingen. (lacht)

Restaurant

Marina

Hendrik Baelskaa 7a

8400 Oostende

België

Marina: Op het menu

Menu van de chef


Driegangenmenu

Inclusief aangepaste dranken & water


69 euro 

Top