Sam Van Landeghem
Gastro Brisk
Sam Van Landeghem:
Begin dit jaar nam Jong Keukengeweld-chef Sam van Landeghem het culinaire roer over van zijn vader. Bij Gastro Brisk komen smaak en gezelligheid samen. Verwacht je hier aan kwaliteit, gastvrijheid en een warme sfeer.

11 Vragen voor Sam Van Landeghem
1. Het Dna van Gastro Brisk?
Sinds de rebranding proberen we een iets minder klassieke koers te varen zonder onze vaste gasten te bruskeren. Wat mag je bij ons verwachten? Lekkere, herkenbare producten op een mooie manier gepresenteerd. Wij zijn niet voor de vergezochte verwerkingen van producten of schuimpjes en tierlantijntjes. Ik hou van gewoon, lekker en mooi eten.
2. Wat was je eerste kookervaring?
Dat was ongetwijfeld met mijn ouders. Mijn papa is ook chef. Het koken is mij dan ook met de paplepel ingegeven.
3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Ik kan me niet herinneren dat ik echt diep over die vraag heb nagedacht. Op de een of andere manier voelde het als een evidentie om in de voetsporen van mijn vader te stappen. Maar ik ben ik natuurlijk en de accenten liggen wel wat anders. Mijn papa houdt van een sterke klassieke vibe, terwijl ik alles graag wat moderniseer en me artistiek wil uitleven.
4. Wie is je grote inspiratiebron?
In mijn laatste jaar op school kreeg ik de kans om stage te lopen bij Noma in Denemarken. Dat was een echte eye-opener. Wat Noma brengt, is niet voor elk type restaurant haalbaar, maar ik heb er ongelofelijk veel van opgestoken.
5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
Een lekkere pasta.
6. Eén goede raad voor beginners?
Volhouden is een belangrijke boodschap, maar ook jezelf de tijd gunnen om te leren. Ik zie vaak jonge gasten vol ambitie in een restaurant starten en na een half jaar al opnieuw vertrekken. Eigenlijk moet je ergens minstens een jaar zitten om echt ingewerkt te zijn en de belangrijkste lessen te krijgen. Een recept kan iedereen volgen, maar een gerecht naar een hoger niveau brengen, daar heb je iets meer tijd voor nodig.
7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?
Zodra je ergens je eigen accent aan geeft, is het niet klassiek meer. Met elk soort gerecht kun je wel iets moois doen.
8. Wat is de vervelendste keukenklus?
Er zijn weinig dingen die ik niet graag doe. Meer nog, wat veel mensen als vervelend ervaren – tien kilogram asperges schillen of tuinbonen doppen – vind ik net leuk om te doen. Terwijl je handen op automatische piloot werken, kan je geest even afdwalen.
9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Ideeën komen meestal heel spontaan en dan probeer ik ze ook meteen op te schrijven. Als er een nieuw menu moet samengesteld worden, proberen we natuurlijk wel een brainstormsessie te houden, maar eigenlijk merk ik dat de beste ideeën op de meest onverwachte momenten komen.
10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?
Een goede sommelier moet zijn wijnen niet alleen afstemmen op de kaart, maar ook op zijn klanten. Hetzelfde geldt voor onze menu. Sommige dingen zou ik graag eens willen proberen, maar ik weet dat onze klanten daar nog niet aan toe zijn. En iets op de kaart zetten dat niemand neemt heeft ook weinig zin.
11. Hoe ziet je toekomst eruit?
Ik ben nieuwsgierig en hoopvol naar de toekomst. Ik ben benieuwd naar hoe de horeca de komende jaren zal evolueren. Het is een spannende periode voor veel collega’s, ook voor ons. Het is voortdurend schipperen tussen de workload onder controle houden en aan de verwachten van je klanten te blijven voldoen. En daarnaast uiteraard ook stevig blijven verder bouwen aan het nieuwe verhaal dat we dit jaar gestart zijn.
De favorieten van Sam Van Landeghem
Keukengeur? Ik gebruik heel graag tijm, citroen of verveine.
Favoriet kruid? Ik vind salie wat onderschat. Niet altijd gemakkelijk om mee te koken, want het is al snel heel scherp en aanwezig. Maar ik hou er wel van.
Favoriet gastronomisch land? Spanje, en dan maar specifiek de Baskische keuken. Die typische rokerige smaken vind ik heel aangenaam. Vol charme, karakter en body.
Cocktail of sterkedrank? Ik drink graag een negroni.
Leuze/motto/spreuk/citaat Dat heb ik eigenlijk niet.
Kookmuziek: Wij hebben geen playlist, maar luisteren meestal naar de radio. Naar het weekend toe mag het al eens wat steviger, maar er moet altijd voldoende ruimte zijn voor focus.

Restaurant Gastro Brisk
Alfons Gossetlaan 31
1702 Groot-Bijgaarden
België
Gastro Brisk: Op het menu
Menu van de chef
Driegangenmenu
Inclusief aangepaste dranken & water
69 euro