Thomas Van der Flaas

Seir

Thomas Van der Flaas:

Sinds de zomer van 2018 vormen chef Thomas Van der Flaas en zijn partner An-Sofie het kloppend hart van Seir, een restaurant dat zich in sneltempo opwerkte tot een vaste waarde in de Kempen. Met zijn verfijnde keuken en persoonlijke aanpak wist Thomas meteen indruk te maken: al in het eerste jaar werd Seir opgepikt door Gault&Millau. Intussen behaalt het restaurant een mooie 15 op 20.

#Antwerpen

11 Vragen voor Thomas Van der Flaas

1. Het Dna van Seir

Wat Seir zo uniek maakt? Onze prachtige veranda, waar het heerlijk vertoeven is in een ontspannen sfeer. Vanuit je tafel heb je zicht op onze open keuken, waar je live kunt volgen hoe elk gerecht tot stand komt. Ons team is jong, enthousiast en bruist van energie. We brengen een frisse, eigentijdse keuken met een Franse toets.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Het moet ergens op school begonnen zijn, want in mijn familie zit niemand in het vak. Mijn eerste echte ervaring in een professionele keuken was dan ook tijdens mijn stage bij De Eiken in Oostmalle. Daar is het vuur voor het koken echt aangewakkerd.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Ik was nog vrij jong toen ik wist dat ik kok wilde worden, een jaar of dertien, denk ik. Waarom precies? Dat weet ik eigenlijk niet. Er waren geen koks in de familie en ik had ook geen directe voorbeelden. Maar toch voelde ik heel sterk: dit is wat ik wil doen.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Ik heb stage mogen lopen bij Filip Claeys in Brugge. Dat vind ik een absolute topper. Niet alleen op culinair vlak, maar ook hij omgaat met zijn mensen. Bij Bart Desmidt heb ik jammer genoeg geen stage kunnen lopen, maar daar ben ik al wel gaan eten. Fantastische man ook. En ook voor iemand als Peter Goossens heb ik een grote bewondering.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Worst met rode kool.

6. Eén goede raad voor beginners?

Ik prijs me gelukkig dat mijn vriendin aan mijn zijde staat in de zaal, en dat ik nog altijd kan rekenen op mijn papa, die intussen met pensioen is. Een goede zaak runnen vraagt meer dan alleen goed kunnen koken. Het draait ook om mensen op de juiste plek zetten, aansturen en problemen oplossen. Daarom: zorg dat je mensen rondom je hebt die je kunnen helpen.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Gehaktbal met truffel in of verse pasta met kaviaar. Ik beweer niet dat het niet lekker is, maar ik vind het de prijs niet waar die je er doorgaans voor betaalt.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Groenten snijden en wassen. Ik hou niet van dat repetitieve, maar het hoort er uiteraard ook bij.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Vroeger zat ik alleen aan mijn bureau om een nieuw menu uit te werken. Intussen is dat helemaal veranderd. Ik heb nu een sterk team rond mij, en we gaan samen aan de slag. Iedereen brengt ideeën aan, en uit al die input selecteer ik het beste om het nieuwe menu samen te stellen. Het is fijn om te zien hoeveel plezier de jongens halen uit die inspraak, het geeft hen extra betrokkenheid en trots.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Ik durf alles wel eens proberen. Betekent dat dat ik dan ook met mijn kop tegen de muur kan lopen? Zeker, maar dat is een mooie leerschool. De eerste jaren hier werkten we af en toe misschien nog eens met de rem op, maar intussen heb ik heel wat minder schroom om alles te proberen.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

We hebben een kindje van acht maanden, en dat verandert je blik op het leven. Mijn grootste wens is om privé gelukkig te blijven, en daarnaast elke opportuniteit die zich aandient met beide handen te grijpen. Ik geef elke dag het beste van mezelf, en hoop dat daar nog mooie avonturen uit voortkomen.
Had je me deze vraag in mijn eerste jaar gesteld, dan had ik waarschijnlijk geantwoord dat ik een mooie score wilde halen in Gault&Millau. Intussen heb ik heel wat ervaring opgedaan en besef ik dat geluk niet alleen van werk afhangt.

De favorieten van Thomas Van der Flaas

Keukengeur? De geur van vers brood brengt altijd heel wat energie teweeg. Wij stoppen dagelijks veel energie in het bakken van ons eigen brood. De geur van vers gebakken brood word ik nooit beu. Is het brood klaar? Dat is meteen ook het startsignaal van alle andere activiteiten.

Favoriet kruid? Eén kruid kiezen? Dat is onmogelijk. Een klassieker is tijm. Maar ook citroengras en verveine zijn mijn favorieten.

Favoriet gastronomisch land? Japan fascineert me enorm. Ik bewonder hoe ze met slechts een paar pure ingrediënten en bijvoorbeeld een subtiele sojasaus een gerecht kunnen laten schitteren. De smaken zijn intens en verfijnd, maar tegelijk blijft het allemaal licht en elegant. Die balans, vol van smaak én toch licht verteerbaar, vind ik echt inspirerend.

Cocktail of sterkedrank? Voor mij hoeft het niet te speciaal te zijn. Een klassieke gin-tonic met wat ijsblokken, meer moet dat niet zijn!

Leuze/motto/spreuk/citaat Pluk de dag. Samen met mijn team probeer ik er elke dag het beste van te maken. Een oprechte lach of een vriendelijk woord kosten niets en doen altijd deugd.

Kookmuziek: Bij ons speelt er altijd muziek in de keuken. Altijd. Het is zelfs een soort dagelijks wedstrijdje tussen mij en de souschef: wie het eerst beneden is, mag de muziek kiezen. Als ik win, dan hoor je gegarandeerd Vlaamse klassiekers of meezingers door de boxen knallen.

Restaurant

Seir

Geelsebaan 40

2460 Kasterlee

België

Seir: Op het menu

Menu van de chef

Driegangenmenu
Inclusief aangepaste dranken & water


69 euro 
Top