Warren Vandevelde
De Stadt Van Luijck
Warren Vandevelde:
Jong Keukengeweld-chef Warren Vandevelde Staat in de keuken van De Stadt van Luijck. In het historische pand, een gerenoveerde notariswoning, maak je niet alleen kennis met de unieke combinatie van historie en moderne kunst, maar ook met een onweerstaanbare, eigentijdse interpretatie van de Belgisch-Franse keuken.

11 Vragen voor Warren Vandevelde
1. Het DNA van Stadt van Luijck?
Wij brengen de Belgisch-Franse keuken op het bord, maar wel altijd op een moderne manier. Lokale ingrediënten staan centraal in ons menu en daarmee creëren we een harmonie tussen smaak, sfeer en beleving.
2. Je eerste kookervaring?
Mijn ouders hadden vroeger een slagerij. Ik herinner me dat we tijdens de feestdagen al vrij snel mee werden ingezet om fondueschotels voor te bereiden. Dat was altijd een heel leuke periode.
3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Dat idee was er niet meteen. Het is een zoektocht geweest na mijn middelbaar om te weten welke richting ik uit wilde gaan. Tijdens een sabbatjaar waagde ik mij aan het koken en ik had de smaak snel te pakken.
4. Wie is je grote inspiratiebron?
Mijn eerste job was in The Jane, waar ik patisserie deed. De keuken van Nick Bril was een geweldige leeromgeving. Hij is zeker een inspiratiebron. Maar eigenlijk is de hele Belgische gastronomie in het algemeen dat ook. In België zitten we echt op een hoog niveau.
5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
Steak met frietjes. Altijd lekker.
6. Eén goede raad voor beginners?
Kijk in het begin van je carrière niet naar hoeveel je verdient, maar hoeveel je kunt bijleren. Probeer zoveel mogelijk in je op te nemen. Daar pluk je later de vruchten van.
7. Meest overroepen klassiek gerecht?
Dame Blanche. Het wordt heel vaak besteld en het is inderdaad lekker, maar ik vind dat we er toch wat creatiever mee zouden mogen worden.
8. Vervelendste keukenklus?
Groenten of kruiden in grote hoeveelheden plukken en op ijswater leggen. Zeker toen ik in een grote keuken als die van The Jane werkte, vond ik dat een vervelend karwei. Maar het was altijd fijn als het gebeurd was en de service daardoor sneller liep.
9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Elk idee start vanuit het seizoen en de producten die er op dat moment zijn. Op een rustig moment tijdens de service of daarna neem ik mijn gsm en begin ik te scrollen en inspiratie op te doen. Vervolgens brainstorm ik samen met vooral mijn souschef over wat we gaan doen, wat we nog niet hebben gedaan en waar we naartoe willen werken.
10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?
Ik ben hier nu ongeveer een jaar bezig en heb nog nooit met kreeft gewerkt, iets wat ik zelf heel lekker vind. Het is heel arbeidstintensief, waardoor ik er momenteel nog even ben afgebleven. Maar dat het op termijn eens op de kaart komt, dat is zeker!
11. Hoe ziet je toekomst eruit?
Ik zit momenteel in een goede flow. Mijn voornaamste ambitie? Dat is streven naar een stabiele keuken waarbij mensen weten wat we te bieden hebben en wat ze van ons kunnen verwachten. Ik beleef hier veel plezier aan.
De favorieten van Warren Vandevelde
Keukengeur? Ik hou ervan als mensen met chocolade in de keuken werken. Die chocoladegeur… Onweerstaanbaar! Ook de geur van een verse bisque vind ik fantastisch.
Favoriet kruid? In elk menu zitten diverse kruiden verwerkt. Moeilijk om één favoriete kruid te kiezen. Laat ik dan maar voor de basics gaan: peterselie, bieslook, kervel. Zo lekker op zichzelf.
Favoriet gastronomisch land? België en Nederland. België omdat ik vind dat we als land culinair gezien echt een hoog niveau neerzetten. En Nederland omdat ze me op gastronomisch vlak altijd met internationale smaken en invloeden verrassen.
Cocktail of sterkedrank? Een gin-tonic is mijn favoriet, zeker als ik op een terras zit. Lekker fris, en je krijgt er ook zin van om vervolgens iets te eten. Ook een espresso martini lust ik graag
Leuze/motto/spreuk/citaat /
Kookmuziek: Tijdens de mise en place gaat de muziek altijd op. Vaak starten we met Studio Brussel, maar als we al iets meer wakker zijn durven we ook wel eens een stevige house-set opzetten.

Restaurant De Stadt Van Luijck
Schepen Dejonghstraat 12/14
3800 Sint-Truiden
België
De Stadt Van Luijck: Op het menu
69 euro